Prostat Kanserinin Sebepleri Nelerdir
Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber hormonların, ırsi (aileden gelen) ve ortamsal etkenlerin bu sorunun meydana gelmesinde nedenler olduğu düşünülmektedir. Ergenlikten ilk olarak meydana gelmediği için ergenlikten sonrasında salgılanan hormonlar ve bu kanserin iyileştirmesinde uygulanan hormonların (östrojen benzer biçimde) mevcut bulunuşu hormonların bu rahatsızlık üstünde etkin bulunduğunu göstermektedir.
Prostat kanserli insanların birinci derecede akrabalarında da rahatsızlık tehlikesinin yükseldiği tespit edilmiştir. Bahsi geçen sebepten dolayı ırsi etkenler de prostat kanserinden sorumlu görülmektedir. Amerikalı siyah ırkta, afrika kökenlilerde daha çok görülmekte ve daha erken yaşta meydana gelir. Bahsedilen durumun nedeni henüz bilinmemektedir. Prostat kanserine sebep olan genleri keşfetmek için hala faaliyetler sürdürülmektedir.
Belli coğrafik kesimlerde prostat kanserinin daha çokca rastlanılması ortamsal etkenlerin de rol oynadığını gündeme getirmektedir. Bilhassa İskandinav devletlerinde daha çokca görülmekte. Japonya ve bazen asya devletlerinde daha azca rastlanılmaktadır. Bahsedilen yerlerden riskli yerlere göç sonucuyla rahatsızlık tehdidi fazlalaşmamış ama sonraki jenerasyonda fazlalaştığı görülmüştür. Bu da ortamsal etkenin ciddiyetini göstermektedir. Hayvansal yağ içeriği yüksek olan gıdalarla beslenmenin bile problem tehlikesinin fazlalaştırdığı düşünülmektedir.
Prostat Kanserinin Göstergeleri
Sorun kurnaz devam eden ve yavaş ilerleyen 1 hal olduğundan genel anlamda sıkıntının erken kısmında gösterge göstermez. Hastanın da pek sıkıntısı olmamakta. Fakat rahatsızlık ilerledikten sonrasında -genel anlamda sidik yolunun tıkanmasıyla meydana gelir- şu göstergeler görülmektedir:
- idrarı vücuttan atarken güçlükle karşılaşma,
- çok yoğun idrarı vucüttan atma ve gece bunun için uyanma,
- idrarda kan rastlanılması.
- Bahsi geçen yukarıdaki göstergeler prsotatın büyümesi akıbeti meydana gelir. Tümör yayıldığında ise vücuta acı (genel anlamda bel ağrısı) kilo yitirmesi benzer biçimde vaziyetler görülmektedir.
Prostat Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
PSA değerinin ölçülmesi, elle meydana getirilen sağlık muayenesi, ultrason, röntgen, prostattan doku alarak prostat kanseri teşhisi yapılmaktadır. PSA prostatta imal edilen bi madde olduğundan bunun kanda bulunması ihtiyaç duyulan orandan çok mevcut olması teşhis konmasında önemli bir şeydir. Olağan oran 4 ng/dl ve bunun altıdır. Elle meydana getirilen muayeneyle oluşmuş tümör var ise anlaşılır ama bu yeterli bi metod değildir. Kanserin kemiklere yayılıp yayılmadığını idrak etmek için kemik filmi çekilir. Benzer durum akciğer için bile uygulanır. Ultrasonla kanser bulunabilir ve hangi taraflara yayıldığına, ebatlarına bakılır. Prostattan alınan dokuyla mikroskobik şekilde araştırma neticesiyle kanser teşhisi konabilir.
Prostat kenseri teşhisi için gerekli bilgileri edinmek için Opr. Dr. Mehmet Solakhan‘dan rendevu alabilirsiniz ya da soru-cevap sayfasından sorunuzu sorabilirsiniz.
Prostat Kanseri Nasıl Tanı Edilir?
Tarama, problemin göstergeleri görülmeyen bireylerde, kanser gibi problemleri teşhis etmek amacıyla meydana getirilen araştırmalar manasına gelmektedir. Prostat kanseri, çoğu zaman beylerin kanında bulunmakta olan PSA (prostat spesifik antijen) oranı analiz edilerek erken tanı edilebilmekte. Prostat kanserinin erken tanı edilmesinin başka 1 alternatifi, hekim tarafındandijital rektal sağlık kontrolü (DRE) yapılmasıdır. Bahsedilen incelemelerden birinin neticesinde prostat kanseri çıkarıldıysa, muhtemelen erken, daha çok tedavi edilebilir aşamada bulunmuştur.
1990’lı senelerden başlayarak, ABD’deki beyler için prostat kanserinin erken tanı analizlerinin yapılması yaygın duruma getirilmiştir. Bu duruma İlave şekilde, prostat kanserinden meydana gelen ölüm miktarı da inmiştir. Sadece bu azalışın, testlerin direkt 1 neticesiyle bulunup bulunmayacağı yada daha iyi tedaviler şeklinde başka sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz bilinmemektedir.
Taramanın çok sayıda prostat kanserinin erken tespit edilmesine takviye bulunduğu kuşkusuzdur, sadece bu incelemeler kusursuz değildir. 1 adam kanser olmasa dahi, bu incelemelerde zaman zamananormal neticeler elde edilmektedir yada kanserli baylarda dahi olağan neticeler elde edilmektedir. Bilinmeyen yada yanlış kontrol neticeleri kuşku ve kaygıya vesile olabilmektedir.
Bahsi geçen analizlerde kanser mevcut olsa dahi, kanserin ne miktarında riskli bulunduğu anlaşılamaz. Buradaki mesele, bazen prostat kanserlerinin yavaş büyümesi ve hiç bir meseleye sebep olmayabilmesidir. Sadece, çok sayıda adamda şiddetli PSA seviyesi sebebiyle hiç bir vakit ölümlerine yada herhangi bi sıkıntıya vesile olmayan prostat kanseri bulunmuş olduğu teşhis edilecektir.
Çoğu zaman bu baylar, doktorun kanserin ne kadarında süratli yayılabildiğinden emin olamaması yada adamın kanser bulunduğunu bilerek tedavi olmaktan rahatsızlık duymaması amacıyla tıbbi şekilde yada radyasyon yöntemiyle tedavi edilir.
Bahsedilen tedaviler, sidik, bağırsak sorunları yada cinsel sorunlara yol açabilir. Hekimler ve bireyler halen kimlerin tedavi uygulaması gerek olduğuna ve kimlerin tedavi uygulanmadan izleme yapılabileceğine (Bilinçli Bekleme biçimde isimlendirilir) karar almaya çalışmaktadırlar.
Araştırmalar, beylere büyük gruplar şeklinde erken prostat kanseri analizleri yapılmasının, prostat kanseri ölüm miktarını indirmeye ve beylerin daha uzun hayatlarını sürdürmesine destek cereyan edip bulunmadığını anlamaya iş yapmaktadır. En arka meydana getirilen iki geniş kapsamlı emek harcamadan elde edilmiş neticeler, açık yanıtlar sağlamamıştır.
Daha çok informasyon edininceye miktarında, üzerinizde analiz yapılması mevzusunda hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Dikkate alınması lazım olan kısımlar ıslak, medikal, tarama ve iyileştirmenin faydaları ve taraf etkileridir. Gençseniz ve prostat kanserine yakalanmışsanız, erken teşhis edilmediğinde büyük ihtimal ile hayatınızı düşürecektir. Ihtiyar yada medikal vaziyetiniz fena mevcut bulunduğunda, prostat kanseri çoğu zaman oldukça yavaş ilerlediğinden, hiç bir vakit büyük bi problem durumuna dönüşmeyebilir.