Testis Tortisyonu

Testis Ağrısı

Testis Ağrısı

Baylarda testosteronun % 95’ testislerden, kalan % 5’i ise sürrenal bezlerinden(böbreküstü bezi) salgılanırlar.
Testislerde sızı ve şişlik sorununda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya mecbur kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı benzer biçimde şikayetler akla gelmelidir. Bahsedilen hastalıklardan aciliyet gerektiren vaziyetler düşünülerek beklemeden hekime başvurmak lazımdır. Bilhassa genç baylarda testis torsiyonu (testis dönmesi) olabilirliği gözönüne alınarak dikkatli olunması gerek vardır. Bahsedilen belirtileri gözlemliyorsanız bir an önce Mehmet Solakhan’a ulaşabilirsiniz.

Testis Torsiyonu nedir?

Testis Tortisyonu
Testis Tortisyonu

Testise kan akımını engellemiş olan damar kaynaklı 1 vakadır. Zamanında müdahale edilmediğinde testisnin azalması ile sonuçlanan 1 durumdur. Testisnin kendi çevresinde dönmesi neticesiyle testisnın kan akımını elde eden damarlarda akımın önüne geçilmesi ve testise kan gelememesi neticesinde dokuların oksijensiz kalması vakasıdır. En yoğun şekilde erişkinlik çağlarında görülmekte. Vakalar ani süregelen testis sızısı, bulantı, kusma, karın sızısı, kasık acısı benzer biçimde semptomlar ile başvururlar.
Testis torsiyonu varolan hastalara ilk altı saat içinde müdahale yapılması icap eder, bahsi geçen sebeple üreme bezinde sızı ve şişlik sıkıntısı varolan rahatsızlar saatler içinde üroloji doktoruna başvurmalıdırlar. Skrotal doppler USG ile testis kan akımı denetim edilmeli ve tamamıyla sidik tahlili ile epididimit ekarte yapılmalıdır.

Testis Tümörü

Testis tümörü, testisnde sızı ve kitle durumlarında akla getirilmesi gerekli olan 1 durumdur. Testis tümörü genç baylarda en çok karşılaşılan tümördür. Sıklık şekilde 15 – 35 yaş arası 100.000 insandan 62 insanda görülmektedir. Testis tümörlerinden en çok görüleni seminomdur.
Testis tümörü bilhassa inmemiş testis ameliyatı olmuş insanlarda daha gür miktarda görülmektedir. Genel anlamda testiste ağrısız şişlik ile meydana gelir. Lakin azca bi bölümünde sızı de eşlik edebilir. Skrotal doppler Ultrason ile epididimit gözetimi yapılmalıdır. Testiste kitle durumlarında AFP(Alfafetoprotein), Beta-hCG, LDH kan tahlilleri yapılmaktadır. Ultrason ile karar verilemediğinde testis MR işlemi yapılmaktadır.
Testis tümörlerinde kitlenin testis korunarak çıkartılması (kitle eksizyonu) yada bütün testis alınarak (orşiektomi) tedavi yapılıyor. Patolojik neticeye ve çekilecek tomografi sonuçlarına nazaran kemoterapi ve radyoterapi iyileştirmesi gerekmektedir.
Testiste kitle durumlarında fazla kısa zamanda üroloji doktoruna başvurmak gerek vardır. İnmemiş testis ameliyatı olmuş gençlerde testis ultrasonunun 1-2 sene aradaki ile yapılması müsait olacaktır. Genç baylar testislerini kendileri denetim etmeli en küçük bi değişiklikte hekime başvurmaları icap eder.
Testis kitle ve acı durumlarında torsiyon saatler içinde müdahaleye gerektirirken, testis tümöründe günlerin yeri olmaktadır. Mesela benzer semptomları veren varikosel rahatsızlığında acil müdahaleyi gerektirecek bi hal söz mevzusu değildir. Gerekiyorsa müsait şartlar sağlandıktan sonrasında ameliyatı tavsiye edilir.