KISIRLIK (İNFERTİLİTE) TEDAVİSİ
Kısırlık (infertilite) iyileştirmesinde ilk olarak kısırlığın sebebi ile ilgili araştırma ve tahliller yapılması icap eder şundan dolayı kısırlığın iyileştirmesi nedene bakılırsa değişecektir. Kısırlık nedenelri ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz. Kısırlık sıkıntısı duran karı-kocaların takribi %15 miktarında ise hanımda ve adamda hiç bir neden bulunamaz bu duruma açıklanamayan infertilite verilen bir addır, bahsedilen halde verilebilecek terapi yöntemlerina buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Terapi evliliklerin yaşı, kısırlık süresi (kan senedir korunmadıkları), evlat oranı, over rezervi benzer biçimde kriterlere gore planlanır. Over (yumurtalık) rezervi iyileştirmenin planlanmasını ve çiftin evlat anne-babası olma şansını belirleyen mühim bi mevzudur, bahsi geçen mevzuda detaylı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.
Yumurtlama iyileştirmesi (ovulasyon indüksiyonu) – Yumurta takip edeni:
Kısırlığın asla 1 sebebi bulunamadığında (açıklanamayan infertilite) yada hanımda yumurtlama düzensizliği saptandığında konulan terapi yöntemidir. Kısırlık iyileştirmesinde en fazlaca önerilen usüldür. Bahsi geçen yöntemde amaç kadının her ay tertipli yumurtlamasını sağlayarak belirlenen günlerde ilişkide bulunulması sonucunda hamilelik şansını arttırmaktır. Yumurtlama terapisinde ağızdan alınan haplar (klomen tablet, serophene tablet, gonaphone şeklinde..) kullanılabilir yada ten alt kısmına meydana getirilen iğneler (halk aralarında yumurtlama, yumurta büyütücü iğneler denmektedir) uygulanır. Yumurtlama iyileştirmesi çoğu zaman 3 yada altı ay verilmekte, sözü edilen zaman bitiminde gebelik elde verilemezse bireyin durumuna bakılırsa değişik terapiler planlanır. Yumurtlama iyileştirmesi aşılama (intrauterin inseminasyon, IUI) ile beraber yapılabileceği şeklinde tek başına de yapılabilir. Aşılama ile beraber yapılması hamilelik şansını arttırır. Yumurtlama ve aşılama iyileştirmesi verilebilmesi için kadının minimum bi tüpünün açık mevcut olması icap eder, ters taktirde gebelik oluşamaz. Her 2 tüpü kapalı varolan hastalara yumurtlama ve aşılama iyileştirmesi verilemez, tüp bebek tavsiye edilir.
Yumurtlama ve aşılama terapisi iyi mi yapılıyor?
Yumurtlama terapisi özetlemek gerekirse şu biçimde yapılıyor: Adetin üçüncü günü başlanan (yada buraya yakın günlerde) ağızdan hap yada iğne terapileri (rekombinant FSH yada HMG şeklinde) ile yumurtanın büyümesi temin edilir. Ağızdan haplar 5 gün süresince uygulanır. İğneler ise yumurta büyüklüğü ortalama 18 mm oluncaya kadarında devam edilir. Bahsi geçen arada belli başlı aralarla ultrason yapılarak yumurta büyüklüğü izleme edilir. Yumurta büyüklüğü ortalama 18-yirmi mm çapında bulunduğunda HCH (human chorionic gonadotropin) (halk aralarında çatlatma iğnesi) olarak kabul edilen iğne yumurtanın çatlaması için yapılabilir. Çatlatma iğnesi yapılmadan yumurtanın kendiliğinden çatlaması de beklenebilir.Bahsedilen esnada aşılama yapılacaksa çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonrasında aşılama yapılıyor. Aşılama yapılmayacaksa yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 1 gün sonrasında çiftlere ilişkide bulunmaları söylenir. Hap iyileştirmesinde bile benzer biçimde yumurta 18-yirmi mm olduktan sonrasında evliliklerin 1 hafta süresince 2 günde bi ilişkide bulunmaları tavsiye edilir. münasebet sonrasında kadının 15 dakika sırt üzeri yatması tavsiye edilir. Aşılama ile alakalı teferruatlı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Tedavi terapileri:
Laparoskopi yada histeroskopi ile meydana getirilen tedavi terapileri kimi zaman kısırlık tedavisinin bi parçaşı şekilde gerekebilmektedir.Mesela çikolata kisti (endometrioma) var ise yada rahim içinde septum (perde), myom, polip benzeri bi patoloji var ise bunların iyileştirmesi için laparoskopi yada histeroskopigerekebilir. Ayrı olarak da polikistik over hastalarında seyrek olarak önerilen laparoskopik ovarian drilling iyileştirmesi ile alakalı detaylı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.
Tüp bebek iyileştirmesi (IVF, ICSI):
Her 2 tüpü tıkalı varolan hanımlarda, meni oranı fazlaca az varolan baylarda ve yumurtlama terapileri ile hamilelik elde edilemeyen çiftlerde tüp bebek iyileştirmesi uygulanır. Tüp bebek mevzusu ile alakalı detaylı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.
Kısırlık iyileştirmesinde doğal iyileştirme?
Kısırlık sebebinin detaylı değerlendirilmesi ihtiyaç duyulan ve yakın izleme edilerek terapisi planlanması ihtiyaç duyulan 1 durumdur. Bahsi geçen halde karı-kocaların naturel ilaçlar, yiyecekelr, içecekler, çaylar benzer biçimde maddelerle kendi kendilerine terapi uygulamaları hem faydasız olacaktır hem bile zaman yitirilmesine niçin biçimde hekim tarafınca verilecek iyileştirmenin gecikmesine, hamileliğin zorlaşmasına vesile olacaktır.