AIDS BELIRTILERI
AIDS semptomları ve klinik bulguları bulaştıktan sonrasında ki belirli evrelerde değişkenlik meydana çıkartabilir. Insana HIV bulaşmasının peşinden yaşanmış olan AIDS göstergeleri pek dikkat çekmemektedir. Yaşanmış olan semptomlar AIDS ’e özel göstergeler olmamasından kaynaklı biçimde kimi zaman ayırt edilememektedir. Bahsedilen noktada HIV incelemesi yaptırmak aynı anda çok partnerle korunmasız şekilde seksüel ilişkiye giriliyorsa birey için ehemmiyet taşımaktadır.
Akut (kısa süreli) devirde HIV bulaşmış insanların birçoğunda bulaştan iki-altı hafta sonucunda meydana gelen, kısa ve geçici grip ve benzeri şeklinde yakıcı hastalıklarının belirtilerinin geçirilmesidir. En çok rastlanılan semptomların başlangıcında şiddetli ateş, boğaz sızısı, deride kızarıklık ve döküntüler gelmektedir. Bitkinlik, gece terlemeleri, baş sızısı, mafsal ve adale sızıları, halsizlik, bezeler öteki erken dönem belirtileridir. Sayılan bahsi geçen semptomların karşımıza çıkması insandan insana farklılık gündeme getirmektedir. Asla semptom görülmemesi ve veya başka sorunların göstergeleri ile karıştırılmaları olağan durumlardır. Bahsi geçen semptomların bi kişilerde yaşanması, HIV ile enfekte bulunduğunu katiyen ifade etmez. Yaşanmamasıda HIV ile enfekte bulunmadığını katiyen ifade etmez. Korunmasız, kuşkulu 1 seksüel temas sonrasında (anal, vajinal yada oral), HIV bulaşıp bulaşmadığını net şekilde öğrenmek için HIV Incelemesi yaptırmanız gerekir. HIV virüsün erken devirde teşhis yapılması, iyileştirme ve başkalarına yayılmasını engellemek bakımında büyük ehemmiyet taşımaktadır.
AIDS İLK BELIRTILERI
HIV, vücuda alindiktan 1-altı hafta içinde ilk çoğalma kısmında akut infeksiyona vesile bulunur. Bahsi geçen çağda karşılaşılan göstergeler ve klinik bulgular, HIV infeksiyonuna özel değildir ve değişkendir. Semptomlar ve görülme sıklıkları şu biçimde belirtilmektedir:
Ateş (%96)
Lenf bezlerinde gelişme (lenfadenopati) (%74)
Farenjit (%70)
Ten döküntüleri (%70)
Adale yada mafsal ağrisi (%54)
İshal (%32)
Baş ağrisi (%32)
Bulanti ve kusma (%27)
Karaciğer ve dalak büyümesi (%14)
Pamukçuk (%12)
HIV virüsü tarafınca bağışıklık sistemi zayıflatılan hastada, normalde zararsız varolan oldukça çok sıkıntı, hafifçe geçen veya nadir rastlanan bazen hastalıklar belirir. Birde üzerine lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, vücutta yara ve al lekeler, sebebi bilinmeyen uzun soluklu ateş, gece terlemeleri, kilo yitirmesi, ishal, öksürük görülmekte. Ağızda pamukçuk, başka bakteri, mantar ve protozoon problemleri şeklinde fırsatçı enfeksiyonlar meydana gelir. Meydana çıkan kimi hastalıklar iki-4 hafta içinde kendiliğinden terfi eder. Kuşkulu 1 temas sonucunda erken tanı koyabilmek için HIV incelemesi yaptırılması ehemmiyet arz etmektedir.
AIDS BELIRTILERI NE ZAMAN BAŞLAR ?
AIDS’ e yöntem açan HIV virüsü bulaştıktan sonrasında, virüs çoğalarak bağışıklık sistemini yenmekte AIDS rahatsızlığının belirtilerinin görülmesine sebep gerçekleşmektedir. Yaklaşık bulaş olduktan iki-altı hafta sonucunda ilk göstergeler HIV virüsü giren kişilerde görülebilmektedir. Çoğunlukla kullanımda HIV ile alakalı bütün hastalıklar temel şekilde AIDS ile anılmakta ise bile aslen HIV virüsü bulaştıktan sonrasında geçirilen bütün dönemler HIV enfeksiyonu, bunun en arka basamağıda AIDS evresidir. Bahsedilen devirde bağışıklık zayıflığı iyice belli duruma çıkar. AIDS Belirtilerinin başlaması CD4 hücrelerinin yıkıma uğramış olduğu manasına çıkar. Temel şekilde sözü edilen süre zarfı yaklaşık 8 ila 10 sene aralarında gerçekleşmektedir. Bahsi geçen zaman birtakım insanlarda daha de uzun olabilmektedir.